Intervju za Blic

Naprednjaci će pokušati da prikriju prvog na listi, pa će Aleksandar Vučić biti prvi, drugi, treći i sto deseti – kaže u intervjuu za “Blic” Dragan Šutanovac.

Lider Demokratske stranke ističe da je predsednik Srbije i lider SNS svoj najbolji kandidat.

– Vučić je svestan da niko unutar SNS ne može da dobaci ni 10, 15 odsto, a ne da pobedi. Vrlo precizno će kroz svoje medije voditi kampanju na sebi.

Ukoliko ime Aleksandra Vučića ne bi stajalo na listi, koliko bi procenata imali?

– Bar upola manje nego s njim. Ali mislim da će i s njim imati manje nego što očekuju.

Jeste li vi spremni za decembar?

– Demokratska stranka se još od predsedničkih izbora sprema za gradske, hvatamo zalet organizaciono, spremamo jasnu politiku sa akcentom na socijalnu politiku, jer smatramo da su Beograd pre svega ljudi, a tek onda beton, asfalt, armatura, Beograd na vodi. Očekujem da će organizaciono i politički stranka biti spremna za izbore u decembru ili kada god oni bili.

Kakve su šanse da izbori budu prelomni i da se načne Vučićeva vlast?

– Velike su šanse, pitanje je samo da li će svi predstavnici opozicije to da shvate kao šansu i da li ćemo u razgovorima doći do zajedničkog rešenja, što bi dovelo do rezultata, a onda i do velike prilike da se na temelju toga prelama čak i republička vlast, kao što smo imali primere 90-ih godina u vreme Miloševića.

Dokle se stiglo sa pregovorima opozicije?

– Trenutno ispred DS pregovore vodi Gradski odbor, razgovaramo sa svima za koje smatramo da su opozicioni, teško je predvideti ko će kakav stav imati, ali mi smo otvoreni za saradnju i želeli bismo da napravimo kvalitetan dogovor i prezentujemo kvalitetnu politiku.

Da li razgovarate sa Vukom Jeremićem, Sašom Jankovićem…?

– U skorije vreme nisam razgovarao sa opozicionim liderima. Prema našem statutu Gradski odbor je zadužen da razgovara oko koalicija, a Predsedništvo stranke daje saglasnost. Očekujem da se u narednom periodu obave kvalitetni razgovori i da imamo vrlo skoro i konačan stav.

Zar ne mislite da se kasni, decembar samo što nije?

– Mislim da se kasni. Nažalost, poremećaj odnosa između Pokreta slobodnih građana i DS je nešto što, prema meni, nije trebalo ili nije smelo da se dogodi. To je dovelo do određene konfuzije i u biračkom telu i u našim odnosima, ali videćemo kako će da se reši.

Da li ostavljate prostor da uprkos načinu na koji ste se razišli s Jankovićem, nastavite saradnju?

– Isuviše dugo se bavim politikom da bih zatvorio bilo koja vrata. Smatram da su građani Beograda mnogi veći interes od nekog ličnog utiska bilo čijeg na političkoj sceni.

Niste mnogo pričali o razlozima prekida saradnje. Kako sada tumačite potez Jankovića?

– Pravi razlog ne mogu da definišem, to je pitanje za drugu stranu. Imamo jasan stav u odnosu na ovu vlast i u odnosu na Aleksandra Vučića. Mi smo stranka koja je najviše stradala pod ovim režimom, tako da bilo kakvo aludiranje na našu saradnju sa SNS je besmisleno.

Šta je interes PSG da izađu s takvim saopštenjem?

– Ne mogu da tumačim njihove interese. Posvećen sam DS-u i nemam vremena za analize, tim pre što one ne bi dovele do nekog rešenja.

Jeste li se od tada videli sa Jankovićem?

– Jesmo, ali nismo otvarali temu naše saradnje. Mislim da je bolje da prođe neko vreme, pa da onda razgovaramo.

Da li DS ima kandidata za gradonačelnika?

– Ima više onih koji bi mogli i da vode grad i da budu prvi na listi. Činjenica je da se ne bira gradonačelnik nego lista i insistiram da DS predstavi celu postavu za sva mesta u gradskoj vlasti. Sadašnja vlast ne može da održava ono što smo mi napravili.

Mogu li listu da nose general Malinović, Aleksandar Crkvenjakov ili Tamara Tripić?

– I oni bi mogli da rade taj posao, ali naglašavam da ne postoji nijedan čovek na svetu koji može da bude kvalitetan gradonačelnik ako nema adekvatan tim. Svi gradonačelnici koji su bili uspešni, a koji su dolazili iz DS su imali odlične timove koji su bili upravo iz stranke. I ja, kao ministar sam se oslanjao na ljude koji su u svojim poslovima bili najbolji. Ja sam bio samo menadžer i prvi među njima.

Da li razmišljate o nekom nestranačkom ili nekom drugom kandidatu koji nije deo DS?

– Ne. U ovom trenutku razmatramo svoje kandidate, i ne samo pomenute. Ukoliko se pojavi neko za koga bismo poverovali da može taj posao da radi kvalitetno, da prepoznaje probleme građana, da ima iskustvo u vođenju velikih sistema, nismo apriori protiv toga.

Šta mislite o povratku Dragana Đilasa?

– On je jedan od onih koji su vodili grad ispred DS, koji je imao odličan tim i koji je napravio odličan rezultat. Nisu mi poznati njegovi planovi i on sam je rekao da još razmišlja. Kada bude odlučio, razgovaraćemo.

Kako komentarišete neke ocene da su Đilas i Šapić Vučićevi “trojanski konji”?

– Ne bavim se tim komentarima već našom kampanjom.

A da li mislite da je neko ubačen da učini Vučiću?

– Mislim da će na ovim izborima biti iznenađujuće veliki broj lista. Nemam dilemu da će dobar deo njih biti sufinansiran od strane režimskih stranaka. Podsetiću vas da smo na Vračaru imali zvaničnu žutu patku “Ne davimo Beograd” i nekoliko fejk patkica čiji je zadatak bio da zbune birače. Znajući ljude koji planiraju kampanju za grad ispred SNS, siguran sam da će to da se desi i sad.

Da li vam deluje ubedljivo Siniša Mali kad kaže da najverovatnije neće biti kandidat?

– Mali i kad je iskren ne deluje ubedljivo. To je najneubedljiviji gradonačelnik Beograda ikad. Ostaće upamćen kao takav. Svakako nije ubedljiv ni kada govori da je DS ostavio javni dug od preko milijarde kada zvanični državni organi to demantuju jer i pored velikih kapitalnih investicija i brojnih socijalnih programa javni dug nije bio ni upola toliki.

Aleksandar Vučić smatra da je bolji od Branka Pešića.

– Vučić je sebe upoređivao sa Titom, Malog s Brankom, samo ne znamo ko je Krcun.

Šta bi prema vašem mišljenju bio uspeh DS na gradskim izborima?

– Smena ove vlast u sinergiji sa više ili sa jednom listom.

Ako govorimo o procentima, da li biste bili zadovoljni da DS samostalno osvoji osam ili devet odsto?

– Dvocifreni procenat je uspeh u situaciji u kojoj, po izveštajima, DS u elektronskim medijima postoji samo po negativnom, u situaciji opšte blokade mogućnosti nastupa na javnom servisu, blokade računa…

Godinu dana je prošlo od kako ste došli na čelo DS. Koji je vaš najveći uspeh, a šta niste uspeli da uradite od zacrtanog?

– Stranka se stabilizovala, svi Glavni odbori koje smo imali prvi put od 2012. godine jačaju jedinstvo unutar stranke. Po prvi put stranka od 1992. godine nema nijednog predsednika opštine osim u Paraćinu. Imam priliku da me ugosti premijer Makedonije, da me ugosti pomoćnik državnog sekretara SAD, funkcioneri stranaka u regionu ili na evropskom nivou, ali nemam mogućnost da putujem u Srbiji i da me primi neki predsednik opštine. Pored toga, blokada računa koja postoji godinama otežava rad. Mnogo toga sam planirao. Neke stvari nisam uspeo da uradim, jedan deo iz objektivnih ili subjektivnih okolnosti, ali i dalje se borim. Svakako, ponosan sam što je većina obećanja iz unutarstranačke predsedničke trke ispunjena za manje od godinu dana.

(Izvor: Blic)