Penzionisani visoki oficiri Vojske Srbije brigadni general Sreto Malinović, general potpukovnik Petar Radojčić i kapetan bojnog broda Nikola Lunić učlanili su se u Demokratsku stranku jer, kako su naveli, „veruju da samo Demokratska stranka može biti stožer okupljanja organizacija i pojedinaca u borbi za evropsku i modernu Srbiju i da samo ona može da sruši vlast Srpske napredne stranke koja je dovela u ponižavajući položaj i Vojsku i građane Srbije“.

Ratni komandant i heroj 98. Lovačko bombarderskog avijacijskog puka i zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Republike Srbije, brigadni general Sreto Malinović izjavio je da se učlanjuje u Demokratsku stranku jer mu je dosta da gleda kako se njegove kolege u Vojsci ponižavaju i kako mladi svakoga dana odlaze iz Srbije.

„Nisam verovao da ću opet morati da se borim za svoju zemlju. Verovao sam da sam svoje odslužio, ali prosto više nisam mogao ostati po strani kada vidim kako sistematski urušavaju sve vrednosti naše zemlje. Prozivali su me da sam NATO žuti general. Optužbama da sam NATO general nisu povredili mene, ali su uvredili sve borce koji su bili spremni da ginu za svoju otadžbinu i svoj narod. Optužbama da sam žuti general pokušali su da negiraju i sve ono što je urađeno u Vojsci, kao jedinom velikom sistemu u zemlji koji je bio reformisan i uređen. Danas sa ponosom mogu reći da i formalno postajem deo sjajnog tima koji predvodi čovek kome sam verovao i kome verujem. Uveren sam da se DS vraća izvornim principima sa novom snagom i energijom koja će pokrenuti, predvoditi i obezbediti promene u čijem središtu će biti čovek i život u jednom uređenom sistemu. Zato pozivam sve one koji veruju da nam se pridruže i pruže snažnu podršku ovom timu“ – izjavio je brigadni general u penziji Sreto Malinović.

General potpukovnik Petar Radojčić, nekadašnji načelnik Uprave za ljudske resurse generalštaba Vojske Srbije i direktor Inspektorata odbrane, izjavio je da je Šutanovac, kao ministar odrane u periodu od 5 godina, pored ostalog, značajno doprineo uspostavljanju sistema upravljanja kadrovima i inspekcijskog nadzora u oblasti odbrane, revitalizaciji namenske industrije i unapređenju međunarodne vojne saradnje i civilno-vojnih odnosa.

„To je osnovni razlog razrešenja dileme – ostati po strani i biti nemi posmatrač posrnuća ili stati u stroj sa onima koji se ne mire sa činjenicom da su znanje i moral bačeni pod noge i da je poremećen sistem vrednosti. Verujem da će on, kao predsednik najveće i stožerne stranke opozicije, svestan javnog interesa, doprineti zaštiti državnih i nacionalnih interesa. U tom poslu ću mu, sa velikim zadovoljstvom, pomoći“.

Kapetan bojnog broda Nikola Lunić, nekadašnji izaslanik odbrane Republike Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu i Norveškoj povodom učlanjenja u Demokratsku stranku izjavio je da je međunarodni položaj Srbije ozbiljno narušen i da nam je neophodan novi pristup spoljnopolitičkim prioritetima.

„Srbiji su potrebni partneri i saveznici. Ova vlast je uspela da ponizi Srbiju i njene građane, a posebno pripadnike sistema odbrane. Nacionalni interesi nisu definisani, niti imamo strateški pristup u spoljnoj politici. Danas nam je više nego ikada potrebna politika koja će odražavati interese Srbije, posebno u oblasti odbrane. Bez kredibilne spoljne politike, nema ni ekonomskog ni kulturnog razvoja Srbije. Biće mi čast da pored resora odbrane, doprinesem i u ovom polju delovanja Demokratske stranke“ – izjavio je kapetan bojnog broda u penziji Nikola Lunić.

Nekadašnji visoki oficiri Vojske Srbije će u Demokratskoj stranci biti angažovani u okviru resornog Odbora za bezbednost, odbranu i vanredne situacije.