Odgovaranje na pitanja građana na Fejsbuk stranici Danasa

Mislim da je došlo vreme da Đilas upravo podrži stranku pomoću koje je svojevremeno postao gradonačelnik i zahvaljujući kojoj je Grad vođen dobro. Đilas je rekao da se ne bavi politikom i ja taj njegov stav uvažavam, to je njegova odluka.

Ovako potencijalno kandidovanje i podršku Draganu Đilasu na beogradskim izborima komentariše Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke, odgovarajući na jedno od gotovo 800 pitanja, koja su građani prethodna dva dana slali preko Fejsbuk stranice Danasa u okviru rubrike „Intervju na mreži“.

Šutanovac je rekao da nema lični, ali ni loš odnos sa bivšim gradonačelnikom Beograda. Građane je još interesovalo mišljenje Šutanovca o parlamentarnim izborima.

“Kao opozicija, mislim da je dobro da (parlamentarnih) izbora bude, ali isto tako mislim da uslovi za izbore nisu na demokratskom nivou”, odgovorio je Šutanovac. “Pitanje koalicija je ozbiljno i razmatraćemo ga ukoliko dođe do raspisivanja tih izbora. Srbija je u vanrednom stanju punih pet godina, a u takvom stanju bilo kakav pokušaj racionalne analize poteza Vučića je u startu osuđen na propast.”

Tadić ili Janković?

Jednog čitatelja je interesovalo koga bi Šutanovac izabrao između Borisa Tadića i Saše Jankovića, kada su izbori za predsednika Srbije u pitanju, a on je dogovorio da je “u odnosu na rezultat koji je ostvaren, Tadić bio višestruko bolji kandidat za predsednika. Ali vremena se menjaju i novo vreme donosi nove kandidate.”

Lider DS na još jedno od pitanja u vezi sa izborima za Beograd odgovorio je da je Predsedništvo DS donelo odluku da na izbore za Grad izađe sa svojim kandidatom za gradonačelnika i u eventualnom socio-demokratskom, građanskom bloku. Kandidat je, kaže u razgovoru sa novinarom, poznat, samo još da on prihvati.

Na pitanje jednog od čitatelja da li misli da je bavljenje politikom najgori posao i kada planira da ga napusti, Šutanovac je odgovorio je da je “nažalost, ovaj režim uspeo u svom projektu. Da politiku obesmisli, a političare ogadi ljudima. I to je i razlog zašto je Vučić i dalje na vlasti.”

Knjiga Edija Rame

Prvi čovek Demokratske stranke je morao da odgovori i na nekoliko pitanja u vezi sa Kosovom i aktuelnim dijalogom koji je potekao od Aleksandra Vučića.

“Unutrašni dijalog“ je zapravo dijalog Vučića sa samim sobom i DS u toj farsi neće učestvovati. Za nas je jedino pravo mesto za vođenje takvog dijaloga Skupština Srbije, u kojoj mi trenutno predlažemo 47 izmena i dopuna zakona”, odgovorio je Šutanovac na Fejsbuku.

Takođe, na zahtev da komentariše stav prema Ediju Rami i politici koju on vodi prema Srbima, lider DS je rekao da je upravo dobio knjigu Edija Rame “Žrtvovanje”.

“Sa njim (Ramom) ću se susresti na skupu socio-demokratskih stranaka u Sarajevu, sredinom ovog meseca. Za razliku od Vučića, nisam imao priliku da sarađujem ni sa njim, ni sa Tačijem ni sa Haradinajem. Pitanje Kosova svakako ne može da se reši u Beogradu i naravno da oni koji su najodgovorniji moraju da traže adekvatna rešenja. Siguran sam da Edi Rama traga za rešenjima koja bi najviše odgovarala albanskom narodu, kao što bi i naši predstavnici morali da se ponašaju na istovetan način, što u ovom trenutku nije slučaj”, rekao je Šutanovac, na šta je čitalac komentarisao da predsednik stranke ipak nije odgovorio direktno na postavljeno pitanje.

Šutanovac je još odgovorio i da nije za “lov na veštice”, kojim država preti neistomišljenicima, već kaže da je neophodno da političari stvore uslove za rad pravosudnih organa. Zbog toga je DS i predložila izmene Ustava u oblasti pravosuđa.

Jedan čitalac je komentarisao da je DS ostavio Beograd u dugovima i pitao zašto onda sada kritikuju vlast, na šta je Šutanovac odgovorio da je, sem jedne godine, od 2000. do 2012. godine Srbija uvek imala pozitivan rast.

“Dolaskom na vlast Vučića dva puta je (Srbija) imala negativan rast BDP, a ove godine će završiti sa najnižim rastom u celom regionu. To znači da Srbija ne samo da zaostaje za Evropom, već sada u privrednom rastu zaostaje i za Makedonijom, Bosnom, Crnom Gorom, pa čak i Kosovom”, rekao je lider DS.

Satovi i tabloidi

Na brojna pitanja u vezi sa satovima koje poseduje, odgovorio je da su te glasine rezultat tabloidnog pisanja. Kada je u pitanju informacija o 300.000 na njegovom računu u banci, Šutanovac je rekao da je “informacija o toj cifri zloupotrebljena i kao takva plasirana u javnosti, bez da je iko pitao kada je to bilo, kako je to bilo, kolika je pozajmica”.

„Plasiranje poluinformacija je postao unosni zanat u blaćenju političkih protivnika. Od formiranja Saveta za borbu protiv korupcije, sve vreme moja porodica prijavljuje kako prihode tako i imovinsko stanje i nikada niko od tih agencija nije imao nijedno pitanje“, dodao je Šutanovac.

Jednog čitatelja je interesovalo zašto nije podneo ostavku na mesto ministra odbrane kada su za vreme njegovog mandata poginuli vojnici na vežbi na Pasuljanskim livadama, a to je tražio od Vučića kada je pao helikopter. Lider DS odgovorio je se za taj događaj vodi sudski proces, za razliku od slučaja helikopter, u kome je obustavljena čak i istraga.

“U svim vojskama sveta se dešavaju takozvani vanredni događaji sa smrtnim ishodima, ali se svuda vodi istraga i utvrđuje odgovornost. Zbog toga sam smatrao da je neprimereno da tadašnji premijer Vučić na pres konferenciji pre istrage glasno govori kako ne da Lončara i Gašića”, dodao je Dragan Šutanovac.

Prvi čovek demokrata je na nekoliko pitanja u vezi sa penzijama rekao da je smanjenje nezakonito i obećao da će DS vratiti penzionerima njihovo stečeno pravo. Kada dođu na vlast.

Konobarisanje u Londonu

Građane je interesovao i Šutanovčev privatni život i šta je radio u Londonu kao mlad, koliki mu je bakšiš bio u kafiću u kom je bio zaposlen. “1987. godine sam radio u kuhinji restorana La Spiaga na Standford Bruku, neposredno pred odlazak u vojsku tokom letnjeg raspusta”, odgovorio je on. “Bakšiš nisam dobijao, već sam bio zadovoljan svojom zaradom od koje sam kupio kenonov prvi autofokusni fotoaparat. U želji da se bavim fotografijom.”

(Izvor: Danas)