Demokratska stranka pokrenula je inicijativu za hitnu smenu Maje Gojković i razrešenje članova REM-a. Moramo da odbranimo parlamentarizam i institucije, inače nam sledi uvod u potpunu diktaturu.

Od prvog dana smatramo da Maja Gojković nije dostojna da obavlja dužnost predsednice parlamenta jer guši osnovne demokratske i parlamentarne principe. Ovim ponavljamo iznete zahteve i tražimo njenu hitnu smenu. Podsećamo, predsednik DS Dragan Šutanovac uputio je pismo još 30. novembra evropskim institucijama u kojem je ukazao da je parlamentarizam u Srbiji u krizi, da su urušene institucije i da je vladavina prava ugrožena.

Takođe, Demokratska stranka pokreće inicijativu za razrešenje članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM) jer je tokom predsedničke kampanje pokazao da ne izvršava ni jednu od svojih osnovnih nadležnosti i da niti je nezavisno niti regulatorno telo. REM je onemogućio ravnopravno predstavljanje kandidata i njihovih programa, istinito informisanje građana čime je omogućio uspostavljanje političke kontrole nad radom medija od strane Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića.