Sama činjenica da neko ima ideju da DS stoji pozadi i deli letke, lepi plakate i aplaudira je nakaradna. Ne postoji opcija da ikada više stojimo iza bilo koga – kaže u intervjuu za „Blic“ lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac.

On je tako odgovorio na naše pitanje da li postoji šansa da DS na beogradskim izborima stane iza nekadašnjeg lidera stranke i bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa.

– Imamo loša iskustva. Jedina opcija za nas je da stanemo jedni uz druge.

Da li ste doneli odluku o nastupu na beogradskim izborima? Zašto čekate da saopštite ko će biti kandidat?

– Mi smo odgovorni ljudi, a ovo je odgovoran trenutak. Odluke ne lomimo preko kolena, već u najboljem interesu za građane. Verujte da ćemo na vreme saopštiti svoju odluku, kao što smo to učinili i u vreme predsedničkih izbora.

Hoćete li vi biti kandidat?

– Stranka zahteva da pred građane izađemo sa svojim kandidatom, najboljim timom i jasnom politikom. Trenutno radimo na programu, moramo da ispravimo greške iz prošlosti i ponudimo nova rešenja.

Jeste li o izborima razgovarali s nekim iz opozicije, osim sa Živkovićem i sa Tadićem?

– Vučić je uveo praksu da se slika kada god se vidi sa nekim. To je opterećivanje javnosti i stvaranje predstave da se nešto radi. Mi smo otvoreni za razgovore, to je ono što je trenutno najvažnije, pored izbora u četiri opštine – Negotin, Pećinci, Kostolac i Mionica.

Koliko je realno da posle svega napravite dogovor sa Jankovićem i Jeremićem o zajedničkom nastupu?

– Politika je veština koja stvara određenu realnost. Ali svakako, to pitanje nije za nas već za njih. Jasno je da je za DS pored vrednosnih preduslova jedini uslov da nema saradnje sa SNS. DS je ledolomac ideja u današnjoj opoziciji, ali i njena najveća meta jer smo apsolutno, svakim atomom snage i vremena posvećeni promenama. Ozbiljno bavljenje politikom nije hobi niti sme da bude bilo čiji izlet u trenucima dokolice, već mora da bude misija. Kao što je to misija DS-a skoro 28 godina, što dokazuje da nijedan pojedinac nije veći od institucije, u ovom slučaju jedne od retkih partija koja je prošla test vremena i koja je ljudima danas potrebna kao i pre 20 godina.

Rekli ste da je vreme da Đilas podrži kandidata DS i tako se oduži stranci. Da li je bilo nekih reakcija posle toga. Da li vam se javio?

– Bilo je brojnih pozitivnih reakcija, ali nije se javio. Pritom nije tu reč samo o njemu, njegovo ime mi je u tom trenutku poslužilo kao metafora, a mislio sam na sve ljude koji su se politički i na svaki drugi način afirmisali zahvaljujući DS, a sad kada su van DS-a voleli bi opet da upravljaju strankom, a neki bi i da je ugase. Nemam razumevanja za one koji su napustili stranku, a sve vreme se bave DS-om, ali vidim da dobijaju veliki medijski prostor.

Da li ste razgovarali sa Šapićem? Da li je možda sada vreme da se napravi dogovor za saradnju posle izbora?

– Sa svima koji ne žele da sarađuju sa SNS razgovaraćemo nakon izbora. Poštujem Šapićevu odluku o samostalnom izlasku na izbore. Jedino što ne razumem je njegov otklon od politike jer je gradonačelnik političko mesto. Jasno mi je da je distanciranje od politike i etikete „političara“ danas popularno, ali Beograd nije korporacija, već su Beograd ljudi. Zato je Beogradu potreban političar koji će biti odgovoran njima, a ne akcionarima. Naravno, menadžerske, to jest, upravljačke sposobnosti su neophodne. Kao neko ko je vodio najveći sistem u zemlji, to odlično znam.

Poslednje istraživanje Faktora plus kaže da ste na 6,7 odsto. Da li ste zadovoljni?

– Moji saradnici najbolje znaju da neću biti zadovoljan nijednim rezultatom dokle god je SNS na vlasti.

Da li očekujete i parlamentarne izbore? Jeste li spremni?

– Svaka procena Vučićevih postupaka koja se bazira na racionalnosti unapred je osuđena na propast. Činjenica da je više od pet godina u kampanji ide u prilog i republičkim izborima, ali lično izražavam sumnju i smatram da su besmisleni. Kao najveća opoziciona stranka na nacionalnom nivou, spremamo se i za republičke izbore.

Učestvovali ste na skupu o promeni Ustava. Šta mislite o tome što se Janković i Pajtić žestoko protive takvim debatama pošto na njima učestvuju i predstavnici vlasti?

– Ukoliko imamo stav o pitanju koje je važno za državu i društvo, ne znači da učestvujemo u farsi od dijaloga, kao što to ne čine ni nevladine organizacije koje organizuju ove skupove. Imao bih veliki problem kada bi DS ostao nem na najvažnija državna pitanja. Od kada vodim DS, želimo da povratimo etiku odgovornosti koju je zagovarao Zoran Đinđić. Zato ono što je dobro za društvo nikada neće biti loše za DS. Za građane će svakako biti dobro da imaju nezavisno pravosuđe.
Zato je DS jedini napravio predlog promene ustava u ovoj oblasti. Jasno je da Vučić beži od nezavisnog pravosuđa jer ukoliko je ono nezavisno, svi sa tetkama iz Kanade će odgovarati. Sa nezavisnim pravosuđem neće biti moguće da se ne ispita nečija umešanost u svetsku aferu kakva su „rajski papiri“ ili da se zaboravi afera „helikopter“!

Izvor: Blic